Vařené vepřové maso v mrkvi
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- zbytek vařeného vepřového masa (alespoň 25-30 dkg)
- 2-3 dl vývaru z vařeného vepř. masa
- 1 cibule
- lžíce oleje a lžíce másla
- 1 lžíce cukru
- 4-6 velkých mrkví
- trochu hotové jíšky
- sůl
- pepř
Postup Vařené vepřové maso v mrkvi
Postup přípravy receptu
-
Cibulku zpěníme na tuku doběla, přisypeme cukr a necháme ho do světležluta zkaramelizovat, přidáme plátky nebo kostičky očištěné mrkve, zamícháme a podlijeme vývarem. Přisolíme, mírně opepříme a necháme pomalu dusit. Solíme opatrně, vývar z masa bývá slaný.
Mezitím obereme a pokrájíme vařené maso (mně zbude nejčastěji z většího kolena) a později přidáme k změklé mrkvi. Chvíli společně dodusíme, aby se chutě spojily. Zahustíme bílou jíškou nebo záklechtkou a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád hrášek, může před koncem varu přidat hrášek (mražený nebo z konzervy).
Podáváme s bramborem nebo knedlíkem, jak kdo rád. Vývar z masa (a hlavně ten z ovaru) dává omáčce výbornou chuť.