Vařené vepřové koleno a šťouchané brambory
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- vepřové koleno zadní
- 6 až 8 brambor
- cibule
- sádlo
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- kuličky černého pepře
Postup Vařené vepřové koleno a šťouchané brambory
Postup přípravy receptu
-
Vepřové koleno řádně očistíme. Pokud máte starší žiletku s holítkem, tak je dobré kůži pěkně oholit dohladka (protože ji budeme servírovat a mnozí z nás i jíst).
Koleno z jedné strany prořízneme, až ke kosti. Vložíme je do tlakového hrnce s vroucí vodou (nemusí být zcela ponořené, stačí do poloviny, jen aby tam bylo dost tekutiny po celou dobu vaření), přidáme sůl a koření.
Hrnec uzavřeme a dáme na plotýnku na plný výkon. Pojistku necháme otevřenou, až do foukání, pak ji uzavřeme a stáhneme plamen tak, aby si hrnec jen odfukoval. Vaříme 45 minut.
Mezitím si orestujeme cibulku. Nakrájíme ji běžným způsobem a restujeme v kastrůlku na sádle (kdo nemá rád sádlo, použije kvalitní olej), až bude mít zlatou barvu. Pozor! Mějme připravenou v dřezu studenou vodu a jakmile má cibulka požadovanou barvu, postavíme kastrůlek do vody, aby se cibule již dál nesmažila (byla by pak černá a hořká).
Jakmile bude koleno v tlakovém hrnci uvařené, necháme hrnec vyfoukat a maso vyndáme na prkno. Po mírném vychladnutí koleno vykostíme a naporcujeme.
Brambory dáme vařit tehdy, aby nám to časově vyšlo s uvařením kolena. Vařené brambory ušťoucháme s cibulkou, jak jsme zvyklí, mnohdy stačí jen dřevěným šťouchadlem.