Vařené vepřové koleno a šťouchané brambory

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

vepřové koleno zadní
6 až 8 brambor
cibule
sádlo
sůl
nové koření
bobkový list
kuličky černého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové koleno řádně očistíme. Pokud máte starší žiletku s holítkem, tak je dobré kůži pěkně oholit dohladka (protože ji budeme servírovat a mnozí z nás i jíst).

  2. Koleno z jedné strany prořízneme, až ke kosti. Vložíme je do tlakového hrnce s vroucí vodou (nemusí být zcela ponořené, stačí do poloviny, jen aby tam bylo dost tekutiny po celou dobu vaření), přidáme sůl a koření.

  3. Hrnec uzavřeme a dáme na plotýnku na plný výkon. Pojistku necháme otevřenou, až do foukání, pak ji uzavřeme a stáhneme plamen tak, aby si hrnec jen odfukoval. Vaříme 45 minut.

  4. Mezitím si orestujeme cibulku. Nakrájíme ji běžným způsobem a restujeme v kastrůlku na sádle (kdo nemá rád sádlo, použije kvalitní olej), až bude mít zlatou barvu. Pozor! Mějme připravenou v dřezu studenou vodu a jakmile má cibulka požadovanou barvu, postavíme kastrůlek do vody, aby se cibule již dál nesmažila (byla by pak černá a hořká).

  5. Jakmile bude koleno v tlakovém hrnci uvařené, necháme hrnec vyfoukat a maso vyndáme na prkno. Po mírném vychladnutí koleno vykostíme a naporcujeme.

  6. Brambory dáme vařit tehdy, aby nám to časově vyšlo s uvařením kolena. Vařené brambory ušťoucháme s cibulkou, jak jsme zvyklí, mnohdy stačí jen dřevěným šťouchadlem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!