Vařené hovězí hrudí s houbovou omáčkou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,5 kg hovězího hrudí
- 0,6 kg mrkve včetně natě
- 0,3 kg celeru včetně natě
- 0,3 kg petržele včetně natě
- 3 velké cibule
- stroužek česneku
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- sůl
- Omáčka:
- 0,2 kg másla
- 0,5 kg světlých hřibovitých hub
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 0,25 l smetany ke šlehání
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý bílý pepř
- (houbové koření)
- sůl
- K podávání:
- houskový, karlovarský knedlík
Postup Vařené hovězí hrudí s houbovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Hrudí, očištěnou a na velké kusy nakrájenou zeleninu včetně natí a koření v bouquet garni dejte do studené vody a přiveďte k varu. Nechte táhnout klidně 4 hodiny. Budete-li vařit i polévku, část zeleniny dejte stranou a nakrájejte, nastrouhejte na tvary, jak libo.
Očištěné hřibovité houby (můžete nahradit bílými žampiony) očistěte a nakrájejte na plátky. Použijete-li žampióny, přidejte houbové koření (houbové koření - usušené třeně hub namletých na prášek). V hluboké pánvi rozehřejte máslo, přihoďte houby a restujte do sklovita. Část hub dejte stranou. Přihoďte nakrájenou cibuli a opět restujte. V této fázi můžete přilít tak naběračku přecezeného vývaru. Přilijte šlehačku. Rozmixujte do hladka, okořeňte a případně zřeďte na požadovanou konzistenci a vraťte orestované, stranou odložené houby.
Z vývaru vylovte maso a vykostěte, zeleninu a koření vyhoďte. Vývar přeceďte přes husté síto nebo i plátýnko. Vznikne druhotný produkt polévka...
Maso s omáčkou podávejte s knedlíkem, bramborem, těstovinami. A polévku třeba s domácími nudlemi.