Vařené hovězí hrudí s houbovou omáčkou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1,5 kg hovězího hrudí
0,6 kg mrkve včetně natě
0,3 kg celeru včetně natě
0,3 kg petržele včetně natě
3 velké cibule
stroužek česneku
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 bobkové listy
sůl
Omáčka:
0,2 kg másla
0,5 kg světlých hřibovitých hub
2 cibule
1 stroužek česneku
0,25 l smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
čerstvě mletý bílý pepř
(houbové koření)
sůl
K podávání:
houskový, karlovarský knedlík

Postup přípravy receptu

  1. Hrudí, očištěnou a na velké kusy nakrájenou zeleninu včetně natí a koření v bouquet garni dejte do studené vody a přiveďte k varu. Nechte táhnout klidně 4 hodiny. Budete-li vařit i polévku, část zeleniny dejte stranou a nakrájejte, nastrouhejte na tvary, jak libo.

  2. Očištěné hřibovité houby (můžete nahradit bílými žampiony) očistěte a nakrájejte na plátky. Použijete-li žampióny, přidejte houbové koření (houbové koření - usušené třeně hub namletých na prášek). V hluboké pánvi rozehřejte máslo, přihoďte houby a restujte do sklovita. Část hub dejte stranou. Přihoďte nakrájenou cibuli a opět restujte. V této fázi můžete přilít tak naběračku přecezeného vývaru. Přilijte šlehačku. Rozmixujte do hladka, okořeňte a případně zřeďte na požadovanou konzistenci a vraťte orestované, stranou odložené houby.

  3. Z vývaru vylovte maso a vykostěte, zeleninu a koření vyhoďte. Vývar přeceďte přes husté síto nebo i plátýnko. Vznikne druhotný produkt polévka...

  4. Maso s omáčkou podávejte s knedlíkem, bramborem, těstovinami. A polévku třeba s domácími nudlemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!