Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně
Recepty, MoučníkySuroviny
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 115 ml vlažného mléka
- 60 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru (8g)
- 70 g změklého másla
- 4 g soli
- 5 g nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce
- 35 g rozinek
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
- mandlové lupínky na posypání
- rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme tzv. na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance.
Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte), nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.
Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40-50 minut v troubě rozehřáté na 160°C. Po upečení vánočku potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.