Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně

Recepty, Moučníky

Suroviny

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček vanilkového cukru (8g)
70 g změklého másla
4 g soli
5 g nastrouhané citronové kůry
1 vejce
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí
mandlové lupínky na posypání
rozšlehané vajíčko na pomazání

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zaděláme tzv. na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance.

  2. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.

  3. Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte), nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí.

  4. Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.

  5. Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40-50 minut v troubě rozehřáté na 160°C. Po upečení vánočku potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!