Vánočka s brusinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 400 g polohrubé mouky
- 62 g sádla
- 62 g másla
- 2 žloutky
- 100 g cukru moučka
- 250 ml vlažné vody
- 42 g čerstvé droždí
- hrst brusinek naložených v rumu
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- lžička vanilínového cukru
- lžička strouhané kůry z citronu
Postup Vánočka s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek.
Cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny.
Smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a muškátový ořech.
Nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát.
Do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto.
Nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny.
Těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku.
Na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat.
Peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut.