Vanilkové koláčky s hruškou a marcipánem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 4 malé kulaté hrušky (ideálně tvrdší - pevnější)
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 1 balení listového těsta (nezapomeňte zkontrolovat, zda je veganské. Dobré je to již rozválené, srolované na pečícím papíře)
- 300 g cukru
- 700 ml vody
- 2 vanilkové lusky (vcelku nebo mleté, ev. lze nahradit vanilkovým extraktem či omg*gasp část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- 150 g marcipánu
- moučkový cukr
- fakultativně:
- najemno nasekané mandle
- kyselá marmeláda
- k podávání dle chuti javorový sirup
- kokosová šlehačka
- vanilková zmrzlina
- skořice
- lesní ovoce
- máta
Postup Vanilkové koláčky s hruškou a marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 220°C (či 200°C horkovzduch) a plech vyložte pečícím papírem.
Hrušky oloupejte (stopky můžete ponechat), rozpulte a ihned dobře potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly. Do širšího hrnce dejte vodu, cukr, semena z vanilkových lusků i vydlabané lusky a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte hrušky, přiveďte rychle k varu a vařte asi 4 minuty (pozor, aby se hrušky nerozvařily. Měly by být měkké, ale stále spíše pevné). Poté hrušky vyjměte z hrnce a nechte chvíli okapat a vychladnout.
Marcipán nastrouhejte na jemném struhadle (před strouháním můžete dát marcipán na nějakou dobu do mrazáku, půjde to lépe).
Z hrušek lžičkou nebo spešl nástrojem vyjměte jadřinec a vykrojte bubáky. Z rozváleného listového těsta vykrojte sklenicí nebo formičkou 8 koleček a dejte je na připravený plech. Pokud chcete, můžete je pomazat troškou kyselé marmelády, ale není to nutné. Kolečka posypte strouhaným marcipánem (ev. též nasekanými mandlemi). Hrušky rozřízněte na plátky tak, aby u stopky zůstaly spojené. Dlaní zářezy rozhrňte vějířovitého tvaru a položte hrušky na marcipán.
Plech vložte do trouby a pečte asi 15 - 20 minut, dokud nejsou kraje koláčků nazlátlé (kontrolujte, jestli se hrušky nepálí). Poté koláčky posypte (moučkovým) cukrem a ten nechte ještě asi 2 minuty zkaramelizovat v troubě pod grilem. Vyndejte z trouby, po chvíli sejměte z plechu, nechte lehce vychladnout a podávejte.