Valašský frgál, ale z podkrušnohoří
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 35 g droždí
- 500 g prosáté polohrubé mouky
- 125 g rozpuštěného másla
- 3 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- Náplně:
- mák
- tvaroh
- marmeláda
- Drobenka:
- 60 g krupicového cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- Na dohotovení:
- 60 g másla na potření frgálů (rozpuštěného)
Postup Valašský frgál, ale z podkrušnohoří
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
Mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky, zbylé mléko a kvásek zlehka propracujeme. Pak přidáme máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 bochánky. Rozválíme je na kruhy silné asi 3 mm, přendáme na vymaštěný plech (pečicí papír), naplníme libovolnými náplněmi a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C asi 20 minut.
Po upečení potřeme okraje i střed koláče rozpuštěným máslem.