Vajíčková roláda
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- Roláda:
- 5 ks vejce
- 5 PL hladká mouka
- 2 KL mletá červená paprika
- 1 KL prášek do pečiva
- Vajíčkový salát:
- 5 ks vařených vajec
- 4 ks uvařených brambor
- 2 ks cibule
- 2 KL plnotučná hořčice
- 220 g majonézy
- 3 ks sladkokyselé okurky
- 50 ml sladkokyselého nálevu z okurek
- 20 g mleté želatiny
- sůl
- pepř
Postup Vajíčková roláda
Postup přípravy receptu
-
Žloutky a sůl vyšleháme do tuhé světlé pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a paprikou. V další míse ušleháme bílky se solí do tuhého sněhu.
Třetinu sněhu přidáme k žloutku s moukou a důkladně zašleháme. Přidáme zbylý sníh a ten vmícháme zlehka ruční metlou.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 8 minut v troubě vyhřáté na 200°C.
Hotový plát přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Salát rozetřeme na piškotový plát a podélně srolujeme, zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici ztuhnout.
Vajíčkový salát: utřeme žloutky, hořčici a majonézu. Brambory nastrouháme, okurky, cibuli a bílek na jemno nakrájíme. Přilijeme okurkový nálev, zamícháme, osolíme, opepříme a necháme 30 minut odstát v pokojové teplotě. Želatinu rozpustíme podle návodu na obalu. Do rozpuštěné želatiny vmícháme nejdříve několik lžic salátu a pak přimícháme zbylý salát.