Václavková polévka s pohankou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 větší cibule
- olej nebo sádlo, případně i uzený špek
- cca 200 g václavek nebo jiných lesních hub
- 50 g pohanky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky, klidně v kombinaci s uzenou (cca 10 gramů)
- drcený kmín
- pepř mletý
- majoránka
- sůl
- cca 750 ml vývaru +
- zelená nať dle chuti na dozdobení
- Pro obměnu dle chuti:
- kořenová zelenina
- brambory
Postup Václavková polévka s pohankou
Postup přípravy receptu
-
Na trošce tuku nebo jemně pokrájeného špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dosklovata, pak přidáme na nudličky nebo plátky pokrájené houby, které osolíme, opepříme, okmínujeme a smažíme do povadnutí. Poté přidáme drobně nasekaný česnek a mletou papriku a vše krátce osmažíme do rozvonění.
Přilijeme vývar a povaříme cca 15 minut, pak přisypeme pohanku a přidáme majoránku dle chuti. Krátce povaříme, případně ještě dle chuti dokořeníme nebo osolíme a odstavíme. Polévku zakryjeme poklicí a necháme ještě 15 - 20 minut odstát, aby pohanka došla, změkla. Je-li třeba, přidáme vývar dle potřeby.
Před podáváním můžeme dozdobit čerstvě nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou.
Pokud chceme, můžeme do polévky pro obměnu přidat k osmaženým houbám i hrubě nastrouhanou kořenovou zeleninu nebo na malé kostičky pokrájenou střední bramboru.