Davídkovy kuřecí paličky s žampiony, slaninou a pórkem
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- kuřecí paličky (množství dle počtu strávníků)
- 20 dkg Debrecínské slaniny nebo anglické slaniny vcelku
- 1 ks pórek
- 10 středních velkých krémových žampionů
- směs koření na Pečené kuře či grilovací koření (nebo koření jménem Davídkovo pečené kuře“)
- cca 1,5 cm (z kostky) másla
- cca 3-4 lžíce hladké mouky na francouzskou jíšku“
- sůl
- pepř
- případně Worcester na dochucení
- cca 1 l kuřecího vývaru nebo vývar z kostky Zlatý houbový bujon
Postup Davídkovy kuřecí paličky s žampiony, slaninou a pórkem
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí paličky opláchneme, na každé uděláme na nejtlustější části nožem dva lehké zářezy a v míse posypeme směsí koření a za pomoci poklice s mísou několikrát zatřeseme, aby se směsí paličky obalily.
Očištěné a omyté žampiony (já krémové neloupu, ale odstraňuji nožičky – někdo je nechává) nakrájíme na plátky nebo čtvrtiny, očištěný pórek světlou část na kolečka, zelenou část na půl kolečka (kvůli čištění, často v nich bývá hlína) a slaninu na kostičky a vše kromě zelené části pórku přendáme do pekáče (já ničím nevymašťuji) a necháme chvíli restovat, aby slanina pustila tuk.
Poté na takto připravenou směs naskládáme kuřecí paličky, zlehka podlijeme vodou nebo vývarem a dáme do vyhřáté trouby na asi tak 200°C. Pečeme do změknutí masa, občas je obrátíme a podlijeme výpekem, případně přilijeme trochu vývaru. Když jsou paličky upečené, vyjmeme je a udržujeme v teple.
Směs žampionů, slaniny a pórku přendáme do kastrolu a zalijeme zbytkem vývaru a přivedeme k varu.
Mezitím si připravíme francouzskou jíšku“ tak, že jsme si mezitím nechali v malé misce trochu změknout máslo a prsty vpracujeme mouku do jakoby modelínové hmoty a necháme na chvilku ztuhnout do lednice. Pak hmotu vhodíme do vroucí omáčky a mícháme, dokud se hmota nerozpustí.
Přisypeme zbylou zelenou část pórku a necháme zavařit. Dochutíme solí, pepřem a případně worcesterem. Podáváme např. s rýží.