Uzené s netradiční houbovo-cuketovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

400 g moravského uzeného masa
1 střední cibule
olivový olej
3 lžíce hladké mouky
hrst sušených hub (čerstvé nemám)
svazek čerstvé majoránky
svazek naťové petrželky
4 stroužky česneku
1 malá cuketa
pepř
sůl
půl kostky Masoxu
malý kousíček tvrdého sýra
olivový olej
1 dcl smetany ke šlehání
Na halušky:
500 g polohrubé mouky
1 vejce a vody tolik, aby vzniklo polotuhé těsto

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme olivový olej, na kterém zpěníme pokrájenou cibuli nadrobno. Do osmažené cibule nasypeme 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, restujeme a zalijeme vodou. Vody použijeme tolik, aby vznikla požadovaná konzistence omáčky. Přidáme pepř, sůl, půlku masoxu, nakrájený svazek majoránky a řádně promícháme. Do vzniklé omáčky přidáme sušené houby, které jsme předem namočili. Vaříme na mírném plameni.

  2. Vedle připravíme pánev, do které nalijeme trošku oleje, přidáme pokrájený česnek nadrobno a krátce opékáme. Neoloupanou cuketu nakrájíme na malé kostičky a přidáme k česneku. Krátce podusíme, a dáváme pozor, aby cuketa nebyla rozvařená. Tuto cuketovou směs s česnekem a smetanou přidáme do houbové omáčky a na mírném plameni prohříváme. Na závěr přidáme svazek petrželové nati nakrájené nadrobno, minutku prohřejeme a odstavíme z plamene. Moravské uzené nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi dozlatova.

  3. Halušky: 500 g mouky smícháme s 1 vejcem a přidáme tolik vody, vzniklo polotuhé těsto, které propasírujeme sítem na halušky do vařící osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, tak je scedíme. Přidáme lžíci oleje a promícháme, aby se neslepily. Na talíř dáme halušky, do jejich středu nalijeme omáčku, poklademe opečeným uzeným a na to nastrouháme tvrdý sýr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!