Uzené s netradiční houbovo-cuketovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g moravského uzeného masa
- 1 střední cibule
- olivový olej
- 3 lžíce hladké mouky
- hrst sušených hub (čerstvé nemám)
- svazek čerstvé majoránky
- svazek naťové petrželky
- 4 stroužky česneku
- 1 malá cuketa
- pepř
- sůl
- půl kostky Masoxu
- malý kousíček tvrdého sýra
- olivový olej
- 1 dcl smetany ke šlehání
- Na halušky:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce a vody tolik, aby vzniklo polotuhé těsto
Postup Uzené s netradiční houbovo-cuketovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme olivový olej, na kterém zpěníme pokrájenou cibuli nadrobno. Do osmažené cibule nasypeme 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, restujeme a zalijeme vodou. Vody použijeme tolik, aby vznikla požadovaná konzistence omáčky. Přidáme pepř, sůl, půlku masoxu, nakrájený svazek majoránky a řádně promícháme. Do vzniklé omáčky přidáme sušené houby, které jsme předem namočili. Vaříme na mírném plameni.
Vedle připravíme pánev, do které nalijeme trošku oleje, přidáme pokrájený česnek nadrobno a krátce opékáme. Neoloupanou cuketu nakrájíme na malé kostičky a přidáme k česneku. Krátce podusíme, a dáváme pozor, aby cuketa nebyla rozvařená. Tuto cuketovou směs s česnekem a smetanou přidáme do houbové omáčky a na mírném plameni prohříváme. Na závěr přidáme svazek petrželové nati nakrájené nadrobno, minutku prohřejeme a odstavíme z plamene. Moravské uzené nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi dozlatova.
Halušky: 500 g mouky smícháme s 1 vejcem a přidáme tolik vody, vzniklo polotuhé těsto, které propasírujeme sítem na halušky do vařící osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, tak je scedíme. Přidáme lžíci oleje a promícháme, aby se neslepily. Na talíř dáme halušky, do jejich středu nalijeme omáčku, poklademe opečeným uzeným a na to nastrouháme tvrdý sýr.