Uzené s áčkovými brambory

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

800 g uzený vepřový bůček
1 kg brambor (varný typ A)
lžíce sádla
sterilované okurky
sůl
ocet
voda

Postup přípravy receptu

  1. Uzený bůček si předvaříme den předem v takové hrnci, stačí 1/2 hodinky. Necháme ho úplně vychladnout, nejlépe v lednici do druhého dne.

  2. Brambory loupeme těsně před tím, než je začneme vařit. Škrabka a nůž, kterým je krájíme by měly být z nerezové oceli. V žádném případě bychom neměli brambory vařit v nádobě s poškozeným smaltem. Do měkké vody se při vaření vyluhují živiny, proto ji vždy solíme.

  3. Když ji mírně okyselíme citronem nebo octem, lépe uchováme v bramborách vitamin C. Nejmenší ztráty céčka jsou při vaření v tlakovém hrnci. Dáme- li brambory až do vařící vody, jsou ztráty důležitých živin až o 20% menší než když je vložíme do studené vody a teprve pak uvedeme do varu.

  4. Brambory příliš nekouskujeme. Čím větší plocha je obnažena, tím se ztrácí víc zdraví prospěšných látek. Nejmenší ztráty vitaminu C jsou při vaření ve slupce. Hrnec, ve kterém vaříme bychom měli přikrýt poklicí. Po vaření vodu z brambor ihned scedíme.

  5. Brambory nenecháváme dlouho stát na světle, abychom netratili obsah vitaminů skupiny B, které jsou citlivé na světlo.

  6. Takže brambory oškrábeme a uvaříme dle doporučení v tlakovém hrnci. Stačí 10 až 15 minut od foukání. Scedíme a můžeme nechat v páře chvilku dojít.

  7. Na pánvi rozpustíme sádlo a orestujeme na něm na plátky nakrájené uzené maso. Servírujeme se sterilovanými okurkami. Brambory můžeme pomastit sádlem z pánve.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!