Uzená pečeně na dvě varianty

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g uzené vepřové pečeně vcelku, bez kosti
400 g hovězího zadního masa
70 g uzené slaniny nebo špeku
200 ml červeného vína
5 kuliček nového koření
5 kuliček jalovce
5 kuliček celého pepře
6 čerstvých bobkových listů
čerstvý rozmarýn
tymián
50 g másla
2 cibule
1 mrkev
petržel
kousek celeru
2 PL citronové šťávy
2 PL krystalového cukru
sůl
čerstvě mletý pepř
strouhaný muškátový oříšek asi dvě špetky
1 kelímek smetany na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Do uzené pečeně uděláme hluboké zářezy - pozor, nedokrajujeme, musí zůstat vcelku! Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na slabší plátky a naklepeme. Do každého plátku hovězího masa zabalíme klínek slaniny. Zářezy v pečeni plníme plátky hovězího masa, ve kterém je zabalená slanina, plátky cibule a střídavě bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem.

  2. Pečeni stáhneme potravinářským provázkem. Okořeníme muškátovým oříškem, mletým pepřem a mírně osolíme.

  3. Druhou cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme divoké koření, zeleninu a vše osmažíme.

  4. Do zapékací mísy přendáme zeleninu i s kořením. Položíme maso, podlijeme vínem, zakryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 60-70 minut. Doba pečení je orientační.

  5. Měkké maso vyndáme, nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou a chlebem.

  6. Druhá varianta: Z výpeku vyjmeme koření a bobkový list, přelijeme do mísy, rozmixujeme. Rozmixovanou zeleninu dáme do kastrolu, přilijeme smetanu na vaření, necháme provařit a podáváme s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!