Uzená pečeně na dvě varianty
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g uzené vepřové pečeně vcelku, bez kosti
- 400 g hovězího zadního masa
- 70 g uzené slaniny nebo špeku
- 200 ml červeného vína
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 5 kuliček celého pepře
- 6 čerstvých bobkových listů
- čerstvý rozmarýn
- tymián
- 50 g másla
- 2 cibule
- 1 mrkev
- petržel
- kousek celeru
- 2 PL citronové šťávy
- 2 PL krystalového cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- strouhaný muškátový oříšek asi dvě špetky
- 1 kelímek smetany na vaření
Postup Uzená pečeně na dvě varianty
Postup přípravy receptu
-
Do uzené pečeně uděláme hluboké zářezy - pozor, nedokrajujeme, musí zůstat vcelku! Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na slabší plátky a naklepeme. Do každého plátku hovězího masa zabalíme klínek slaniny. Zářezy v pečeni plníme plátky hovězího masa, ve kterém je zabalená slanina, plátky cibule a střídavě bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem.
Pečeni stáhneme potravinářským provázkem. Okořeníme muškátovým oříškem, mletým pepřem a mírně osolíme.
Druhou cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme divoké koření, zeleninu a vše osmažíme.
Do zapékací mísy přendáme zeleninu i s kořením. Položíme maso, podlijeme vínem, zakryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 60-70 minut. Doba pečení je orientační.
Měkké maso vyndáme, nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou a chlebem.
Druhá varianta: Z výpeku vyjmeme koření a bobkový list, přelijeme do mísy, rozmixujeme. Rozmixovanou zeleninu dáme do kastrolu, přilijeme smetanu na vaření, necháme provařit a podáváme s knedlíkem.