Upgrade čokoládových lanýžů Ořechovo-mandlové lanýže
Recepty, CukrovíSuroviny
- 200 g čokolády (s minimálně 70% kakaa)
- 20 g třtinového cukru
- 70 g másla
- 6 lžic smetany (nejlépe s obsahem tuku 40%)
- 2 lžíce ořechového likéru
- 1 lžíce oleje z pražených vlašských ořechů
- 50 g mandlí
- skořice na posyp
Postup Upgrade čokoládových lanýžů Ořechovo-mandlové lanýže
Postup přípravy receptu
-
Na hrnec s mírně vroucí vodou položte teplovzdornou (ne nerezovou mísu) mísu s 200 g čokolády. Přisypte 20 g třtinového cukru a nechte pozvolna rozpustit.
Přidejte 70 g másla a vymíchejte, až se spojí s čokoládou do hladké směsi. Nakonec přilijte 6 lžic smetany a odstavte z plotýnky. Přimíchejte 2 lžíce ořechového likéru.
Nakonec vše dochuťte 1 lžící oleje z vlašských ořechů. Nechte mírně vychladnout, přikryjte potravinovou fólií a přesuňte do mrazničky asi tak na hodinu ztuhnout. Zatímco hmota chladne, připravte si mandle.
Zapněte troubu na 180°C. Mandle oloupejte podle tohoto postupu (http://www.foodstyle.cz/products/kokosove-kulicky-s-prazenou-mandli/) a osušte papírovou utěrkou.
Smíchejte je s 1 lžičkou oleje z vlašských ořechů a rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Dejte je do trouby asi tak na 10 minut a v průběhu pečení je několikrát promíchejte, aby se opekly rovnoměrně.
Zlatavé a voňavé mandle přesuňte na tácek vyložený ubrouskem a nechte zcela vychladnout.
Jakmile je čokoládová hmota v mrazničce dostatečně tuhá, vytvarujte z ní, vždy kolem jedné mandle, v dlaních přibližné kuličky (lanýže se teplem rukou velmi rychle rozpouštějí, takže se s nimi dost těžko pracuje), které přesuňte na nepřilnavou podložku (třeba pečicí papír či potravinovou fólii).
Čokoládové hrudky uložte tak na 10 minut do ledničky. Jakmile ztuhnou, rychle z nich v dlaních vytvarujte pravidelnější kuličky (pamatujte, že mírně nepravidelné tvary k lanýžům prostě patří).
Nakonec lanýže obalte v tenké vrstvě mleté skořice. Nejlépe to jde pomocí ubrousku tak, že do něj nasypete trošku skořice a lanýž budete pomalu koulet zvedáním jednotlivých rohů.
Opět uložte do ledničky ztuhnout. Podávejte nejlépe v papírových košíčcích k odpolední kávě nebo čaji.