Tvarohovo-ovocný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva- necelý
- 1 vanilkový cukr
- 120 g cukru krupice
- 150 g změklého másla
- citronová kůra dle chuti
- Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu - vanička
- cca 5 lžic mléka
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- 2-3 lžíce cukru krupice, dle chuti a sladkosti ovoce
- 250-300 g jablek, hrušek, švestek, třešní, borůvek...
Postup Tvarohovo-ovocný koláč
Postup přípravy receptu
-
Do remosky nebo koláčové (dortové) formy cca 23 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou či vyložíme pečícím papírem nasypeme asi 65% procent vytvořeného drobenkového těsta, které na dno dlaní umačkáme. Drobenkové těsto připravíme tak, že všechny sypké ingredience společně se změklým máslem prožmouláme v prstech na drobenku.
Na umačkané drobenkové těsto nandáme náplň umíchanou z tvarohu, mléka, cukru a pudinku do krémové konzistence a na náplň poskládáme ovoce dle vlastního výběru a sezony. Použít můžeme jak čerstvé, tak i okapané kompotované.
Ovoce zasypeme zbylým těstem - drobenkou. Remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 25 - 30 minut dozlatova. Jinak koláč vkládáme do předehřáté trouby na 170 a pečeme taktéž, dozlatova.
Koláč je po upečení křehčí a křupavější a do druhého dne zvláční a proleží se, takže si každý přijde na své:-).