Tvarohovo - kakaová pomazánka

Recepty, Pomazánky

Suroviny

Čokoládová hmota:
1/4 malé kávové lžičky želatiny (tj. na špičku kávové lžičky)
1/4 malé kávové lžičky škrobu
20 ml smetany - např. 2 kalíšky 10 g smetany do kávy
3 malých (čajových) lžíček kakaa
4 malých (čajových) lžíček cukru (- na pomazánku chleba jen 3 lžičky cukru, bez čokolády 4)
3 malých (čajových) lžíček čokolády figaro nastrouhané nebo např. 1 čtvereček
60 g tvarohu
Želatina na zahuštění (volitelné):
1 malé kávové lžičky želatina
1 malé kávové lžičky kukuřičného škrobu
20 ml mléka

Postup přípravy receptu

  1. Hned na úvod bych vysvětlil, že želatina na zahuštění není nutné dělat, ale může se hodit, pokud pomazánku děláte od oka a spletete množství. Když dáte moc mléka nebo máte řídký tvaroh, bude se hodit i to husté želé. Pozor: na dávkování používám malou kávovou lžičku na vajíčka na hniličko, ne kávovou lžičku na kávu. Dále malou čajovou lžičku, která je asi 2x tak větší (odhadem).

  2. Dám si lžičku té želatiny a lžičku škrobu do kastrůlku, je to asi tak na špičku lžičky. Naleju tam dva kelímky mléka (20 ml). Nechám deset minut bobtnat, mezitím připravím druhou želatinu do misky.

  3. Dva kelímky smetany do kávy naleju do misky. Přidám trochu cukru a želatinu nechám 10 minut bobtnat. Jednu želatinu jdu zahřát, promíchám, vychladím a dám do lednice. Pak udělám to druhé - obsah misky naleju do prázdného kastrůlku. Zahřeju, rozmíchám, přidám cukr, rozmíchám, přidám kakao, rozmíchám, přidám čokoládu, rozmíchám. Nevařím. Mám tmavě hnědou hmotu, dám zchladit. Vyndám schlazenou želatinu z ledničky, aby úplně neztuhlo a počkám si, až vychladne ta čokoládová poleva. Vyndám tvaroh, vezmu čtvrtinu. Vyndám čokoládovou polevu, smíchám s tvarohem. Už teď je to v podstatě hotovo, ale tou hustou želatinou to můžeme zahustit nebo nadstavit, to bychom ale museli ještě přisladit. Nejlepší chuť je jak tvaroh hustý, chuť je dost výrazná. Pokud to trochu nadstavíte tou bílou želatinou, tak chuť zeslábne a tak je lepší dosladit.

  4. Na co je třeba si dát pozor - tak akorát abychom tam nedali moc mléka, jak je to řídké, tak to není dobré, moc želatiny zředí chuť, ale umí zahustit pomazánku. Časové intervaly volím tak, aby mi vše vychladlo, ale neztuhlo. Během smíchávání je tvaroh studený a tak výsledná pomazánka není teplá, ale má pokojovou teplotu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!