Trnková roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 6 plátků želatiny
- 400 g švestek
- 200 g povidel
- Na zdobení:
- 100 ml šlehačky
- mandlové lupínky
Postup Trnková roláda
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny.
Z bílků a zbylého cukru vyšleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec zlehka vmícháme mouku.
Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 12 minut. Po upečení přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Želatinu namočíme do studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Až nabobtná, vymačkáme ji a zahřejeme a želatinu rozpustíme (nevaříme!).
K želatině přidáme asi 2 lžíce šlehačky, kterou jsme mezitím ušlehaly, promícháme a přimícháme k ušlehané šlehačce.
Vychladlý korpus potřeme povidly, smetanovým krémem a švestkami pokrájenými na drobnější kousky. Pomocí pečícího papíru opatrně svineme a necháme v chladnu ztuhnout. Těsně před podáváním zdobíme šlehačkou a mandlovými lupínky.