Švýcarky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 21 g droždí
- necelá lžička Sladěnky
- 120 g hladké mouky
- Těsto:
- 90 ml vody
- 100 g rozpuštěného margarínu (např. Stela)
- 100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
- špetka soli
- 350 g hladké mouky
- Náplň:
- 40 g měkkého másla
- vanilkový cukr
- mletá skořice
- asi 40-50 g strouhaných piškotů
Postup Švýcarky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dáme do pekárny a na program Koláč (Dort) necháme asi 5-7 min umíchat.
Omládek pak necháme v zavřené pekárně asi 35 min kynout.
Přidáme ostatní suroviny na těsto a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme a vyválíme na užší obdélník.
Rozetřeme na něj máslo, posypeme cukrem, skořicí a mletými piškoty a z delší strany zavineme do rolády.
Tu pak nakrájíme na 5-7 cm široké řezy, každý z nich uprostřed jakoby překrojíme omoučenou obracečkou nebo tupou stranou nože (pozor na úplné překrojení) - vnitřní závity nám povyjedou ven.
Necháme nakynout na plechu s fólií, před vložením do rozehřáté trouby ještě jednou promáčkneme, potřeme vejcem a dáme upéct.
Pokud použijete toto těsto + makovou náplň a upečete makové záviny, jsou jako ty z obchodu. Tyto vydrží vláčné a dobré i pět dnů....