Švýcarky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
100 ml vlažné vody
21 g droždí
necelá lžička Sladěnky
120 g hladké mouky
Těsto:
90 ml vody
100 g rozpuštěného margarínu (např. Stela)
100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
špetka soli
350 g hladké mouky
Náplň:
40 g měkkého másla
vanilkový cukr
mletá skořice
asi 40-50 g strouhaných piškotů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dáme do pekárny a na program Koláč (Dort) necháme asi 5-7 min umíchat.

  2. Omládek pak necháme v zavřené pekárně asi 35 min kynout.

  3. Přidáme ostatní suroviny na těsto a použijeme program Těsto.

  4. Vykynuté vytáhneme, propracujeme a vyválíme na užší obdélník.

  5. Rozetřeme na něj máslo, posypeme cukrem, skořicí a mletými piškoty a z delší strany zavineme do rolády.

  6. Tu pak nakrájíme na 5-7 cm široké řezy, každý z nich uprostřed jakoby překrojíme omoučenou obracečkou nebo tupou stranou nože (pozor na úplné překrojení) - vnitřní závity nám povyjedou ven.

  7. Necháme nakynout na plechu s fólií, před vložením do rozehřáté trouby ještě jednou promáčkneme, potřeme vejcem a dáme upéct.

  8. Pokud použijete toto těsto + makovou náplň a upečete makové záviny, jsou jako ty z obchodu. Tyto vydrží vláčné a dobré i pět dnů....


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!