Třešňová marmeláda s vanilkou

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1000 g vypeckovaných třešní
5 lžic třtinového cukru
1 balení gelfix 3:1
1 vanilkový lusk

Postup přípravy receptu

  1. Na začátku si připravte zavařovací sklenice i víčka, protože později už k tomu nebudete mít příležitost. Sklenice i s víčky (i když jsou nově zakoupené) nejprve pořádně vymyjte a pro jistotu ještě chvíli povařte ve velkém hrnci plném vroucí vody.

  2. Všechny opláchunté a vypeckované třešně vsypte do velkého hrnce s těžkým dnem a za neustálého míchání vařte do změknutí (to trvá u každé odrůdy trošku jinou dobu, ale řádově jde jen o několik minut). Jakmile se na povrchu rozvaru utvoří pěna, odeberte ji pomocí sítka a vyhoďte.

  3. Tyčovým mixérem rozmixujte část ovoce tak, aby v marmeládě zůstaly kousky ovoce.

  4. Přípravek gelfix rozmíchejte v jedné lžíci třtinového cukru a přisypte k ovoci. Oslaďte ještě dalšími 4 lžícemi třtinového cukru a pořádně promíchejte. Vařte asi 1 minutu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte na polovinu a špičkou ostrého nože vyjměte semínka. Ta přimíchejte do marmelády společně s prázdným luskem a vařte ještě 10 minut, aby se chuť vanilky pořádně uvolnila.

  5. Nakonec vyjměte uvařený lusk a odstavte marmeládu z plotny.

  6. Pomocí širšího trychtýře (já použila plastový kelímek s odříznutým dnem) naplňte připravené sklenice horkou marmeládou, pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

  7. Takto nechte vychladnout a máte hotovo.

  8. Servírujte na plátku čerstvého chleba k snídani, nebo jí můžete naplnit sladké šátečky či koblihy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!