Tradiční matesy ze solených sleďů

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

2 solení sledi (cca 25 cm)
3-4 cibule
8 bobkových listů
1 lžíce celého pepře
1 lžíce celého nového koření
slunečnicový olej

Postup přípravy receptu

  1. Soleným rybám odřízneme hlavu, ocas a ploutve. Nařízneme břišní dutinu a vybereme mlíčí, které očistíme a nakrájíme nadrobno. Rybu rozevřeme jako knihu a vyjmeme páteř - spolu s žeberními kostmi. Maso, které ulpělo na kostře, obereme a spolu s mlíčím ho vhodíme do připravené misky, určené pro maso k nakládání. Větší a pevnější kosti, které zbyly ve svalovině, odstraníme prsty, případně pinzetou.

  2. Upravené vykostěné ryby nakrájíme i s kůží na kousky velikosti soust a přidáme k mlíčí. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, případně půlkolečka - podle její velikosti. Do vhodné nádoby se šroubovacím uzávěrem dáváme střídavě vrstvu cibule, rybího masa a koření (nové koření, pepř, bobkový list). Vrstvíme do spotřebování surovin a následně zalijeme olejem. Za 2-4 dny konzumujeme s čerstvým pečivem, například k pivu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!