Tradiční matesy ze solených sleďů
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 2 solení sledi (cca 25 cm)
- 3-4 cibule
- 8 bobkových listů
- 1 lžíce celého pepře
- 1 lžíce celého nového koření
- slunečnicový olej
Postup Tradiční matesy ze solených sleďů
Postup přípravy receptu
-
Soleným rybám odřízneme hlavu, ocas a ploutve. Nařízneme břišní dutinu a vybereme mlíčí, které očistíme a nakrájíme nadrobno. Rybu rozevřeme jako knihu a vyjmeme páteř - spolu s žeberními kostmi. Maso, které ulpělo na kostře, obereme a spolu s mlíčím ho vhodíme do připravené misky, určené pro maso k nakládání. Větší a pevnější kosti, které zbyly ve svalovině, odstraníme prsty, případně pinzetou.
Upravené vykostěné ryby nakrájíme i s kůží na kousky velikosti soust a přidáme k mlíčí. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, případně půlkolečka - podle její velikosti. Do vhodné nádoby se šroubovacím uzávěrem dáváme střídavě vrstvu cibule, rybího masa a koření (nové koření, pepř, bobkový list). Vrstvíme do spotřebování surovin a následně zalijeme olejem. Za 2-4 dny konzumujeme s čerstvým pečivem, například k pivu.