Thajská kuřecí polévka Tom Kha
Recepty, PolévkySuroviny
- 200 g kuřecích prsou
- hrst nakrájených žampionů
- 350 ml kokosového mléka
- 150 ml kuřecího vývaru
- 1 citronová tráva
- 3 limetkové listy (prodávají se i sušené)
- cca 4 cm galangalu
- 1 chilli paprička
- 1-2 PL rybí omáčky
- špetka třtinového cukru (já jsem nepřidávala, kokosové mléko je na mě sladké dost)
- limetková šťáva z 1/2 limetky
Postup Thajská kuřecí polévka Tom Kha
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky nebo osminky (podle velikosti), citronovou trávu trošku nožem poválíme a podélně rozpůlíme. Galangal nakrájíme na plátky a chilli papričku posekáme.
Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přihodíme galangal, citronovou šťávu, limetkové listy a chilli papričku.
Necháme na mírném plameni provářet cca 10 minut a pak vložíme žampiony. Vaříme ještě 10 minut.
Tekutina se nám zredukuje do krémové konzistence. Dochutíme rybí omáčkou, vyjmeme plátky galagalu, citronovou trávu a limetkové listy a odstavíme.
Nakonec zakápneme limetkovou šťávou. Při podávání posypeme koriandrem, jarní cibulkou a kdo chce, ještě přidá chilli papričku. Někdy je možné podávat polévku s rýžovými nudlemi.