Telecí s tuňákovou omáčkou - Vitello tonnato

Recepty, Předkrmy

Suroviny

600 g telecí kýty
400 ml bílého vína
1 mrkev
1 řapík celeru
1 cibule
2 listy šalvěje
2 bobkové listy
1 snítka rozmarýnu
2 hřebíčky
1,5 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Omáčka:
150 g tuňáka v rostliném oleji
5 filátek z ančoviček
2 žloutky uvařené natvrdo
1 lžíce naložených kaparů
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
100 ml panenského olivového oleje
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso zbavíme všech blanek a tuku. Chceme-li dát masu úhlednější tvar svážeme ho kuchyňským provázkem.

  2. Zeleninu očistíme, nakrájíme ji na větší kusy a orestujeme na oleji.

  3. Maso osolíme, opepříme a dáme ho zatáhnout ze všech stran do hrnce se zeleninou.

  4. Maso vyndáme, přilijeme víno, necháme odpařit alkohol a přilijeme horkou vodu, maso vrátíme zpátky do hrnce, mělo by být potopené, ale nemělo by plavat.

  5. Přidáme bylinky, koření, sůl a přivedeme k varu.

  6. Na mírném ohni necháme přikryté probublávat 1,5 hodiny.

  7. Maso necháme vychladnout ve vývaru.

  8. Omáčka: vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a vyloupneme z nich žloutky, které budeme potřebovat na omáčku.

  9. Tuňáka bez oleje, ančovičky, žloutky, kapary, citronovou šťávu a olivový olej společně rozmixujeme dohladka, podle potřeby naředíme vývarem, osolíme a opepříme.

  10. Z masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na tenké plátky.

  11. Na talíři pokryjeme maso tuňákovou omáčkou, kterou přizdobíme kapary.

  12. Podávat můžeme s ochuceným salátem z různých směsí zelených listů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!