Telecí s tuňákovou omáčkou - Vitello tonnato
Recepty, PředkrmySuroviny
- 600 g telecí kýty
- 400 ml bílého vína
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 1 cibule
- 2 listy šalvěje
- 2 bobkové listy
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 hřebíčky
- 1,5 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- Omáčka:
- 150 g tuňáka v rostliném oleji
- 5 filátek z ančoviček
- 2 žloutky uvařené natvrdo
- 1 lžíce naložených kaparů
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 100 ml panenského olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup Telecí s tuňákovou omáčkou - Vitello tonnato
Postup přípravy receptu
-
Maso zbavíme všech blanek a tuku. Chceme-li dát masu úhlednější tvar svážeme ho kuchyňským provázkem.
Zeleninu očistíme, nakrájíme ji na větší kusy a orestujeme na oleji.
Maso osolíme, opepříme a dáme ho zatáhnout ze všech stran do hrnce se zeleninou.
Maso vyndáme, přilijeme víno, necháme odpařit alkohol a přilijeme horkou vodu, maso vrátíme zpátky do hrnce, mělo by být potopené, ale nemělo by plavat.
Přidáme bylinky, koření, sůl a přivedeme k varu.
Na mírném ohni necháme přikryté probublávat 1,5 hodiny.
Maso necháme vychladnout ve vývaru.
Omáčka: vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a vyloupneme z nich žloutky, které budeme potřebovat na omáčku.
Tuňáka bez oleje, ančovičky, žloutky, kapary, citronovou šťávu a olivový olej společně rozmixujeme dohladka, podle potřeby naředíme vývarem, osolíme a opepříme.
Z masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na tenké plátky.
Na talíři pokryjeme maso tuňákovou omáčkou, kterou přizdobíme kapary.
Podávat můžeme s ochuceným salátem z různých směsí zelených listů.