Svíčková od babičky

Recepty, Omáčky

Suroviny

500 g hovězího zadního masa (přední)
100 g mrkve
100 g petržele
200 g celeru
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
750 ml vody
2 lžičky soli
1 lžíce octa
1 cibule
1 lžíce slunečnicového oleje
1 smetana ke šlehání
300 ml mléka
1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Omyté maso dáme do hrnce (volíme co nejmenší, aby maso v něm bylo na těsno) a zasypeme nakrájenou zeleninou.

  2. Uvaříme si nálev z vody, soli, octa a koření a horkým nálevem zalijeme obsah v hrnci. Necháme volně vychladnout, přiklopíme a dáme do chladna odležet na 1-3 dny.

  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na oleji usmažíme do slabého zrůžovění. Cibuli shrneme na bok a naložené maso trochu opečeme ze všech stran.

  4. Poté přidáme zeleninu, podlijeme trochu nálevem a za občasného zamíchání a přilévání nálevu dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple.

  5. Zeleninu se šťávou vlijeme do hustého síta a zeleninu propasírujeme (nemixujeme!). V mléce rozmícháme mouku a základ omáčky zahustíme. Za stálého míchání povaříme a nakonec omáčku zjemníme smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!