Svíčková od babičky
Recepty, OmáčkySuroviny
- 500 g hovězího zadního masa (přední)
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 200 g celeru
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 750 ml vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce octa
- 1 cibule
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 smetana ke šlehání
- 300 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
Postup Svíčková od babičky
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Omyté maso dáme do hrnce (volíme co nejmenší, aby maso v něm bylo na těsno) a zasypeme nakrájenou zeleninou.
Uvaříme si nálev z vody, soli, octa a koření a horkým nálevem zalijeme obsah v hrnci. Necháme volně vychladnout, přiklopíme a dáme do chladna odležet na 1-3 dny.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na oleji usmažíme do slabého zrůžovění. Cibuli shrneme na bok a naložené maso trochu opečeme ze všech stran.
Poté přidáme zeleninu, podlijeme trochu nálevem a za občasného zamíchání a přilévání nálevu dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple.
Zeleninu se šťávou vlijeme do hustého síta a zeleninu propasírujeme (nemixujeme!). V mléce rozmícháme mouku a základ omáčky zahustíme. Za stálého míchání povaříme a nakonec omáčku zjemníme smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.