Čertí drobečkové aneb drobečkoví čerti
Recepty, CukrovíSuroviny
- 1 hrnek mletých perníčků
- 1 hrnek strouhaných ořechů
- 50 g hodně změklého másla
- 2 PL pikantní marmelády (rybízová, citrusová...)
- pro dospělé popř. trochu rumu
- špejle nebo speciální tyčky na dortová lízátka
- na polití a dozdobení:
- čokoláda na vaření
- kousek marcipánu
Postup Čertí drobečkové aneb drobečkoví čerti
Postup přípravy receptu
-
Drobečky spolu s ořechy dáme do misky, přidáme měkké máslo a marmeládu a společně důkladně promícháme. Ochutnáme a případně ještě doladíme chuť.
Ze vzniklé hmoty ihned tvarujeme kuličky o průměru cca 3 cm a ty dáme do lednice ztuhnout, ideálně přes noc.
Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, namáčíme do ní konce špejlí a nabodneme na ně kuličky. Odkládáme nastojato např. do vysoké zavařovací sklenice. Čokoláda uvnitř pěkně ztuhne a kuličky budou dobře držet.
Poté postupně všechny kuličky (hlavičky čertíků) namáčíme do čokolády celé. Necháme opět zatuhnout.
Mezitím z obarveného marcipánu připravíme oči, rohy a jazyky čertů. Na špičku párátka nabereme trochu rozpuštěné čokolády, naneseme na místo, kam chceme umístit marcipánové části, přiložíme oči, rohy atd. a máme hotovo.
Nakonec hlavičky naaranžujeme do vhodné nádoby, já jsem je zapíchala do větších perníkových koleček, která jsem, pro lepší stabilitu, dala 3 na sebe.