Svíčková mojí babičky

Recepty, Omáčky

Suroviny

hovězí kýta, plec v celku (já měla teď silnější plátky)
2 střední cibule
5 mrkví
3 petržele
půl menšího celeru
máslo
uzená slanina
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžíce plnotučné hořčice
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme zeleninu. V hrnci na másle orestujeme cibuli do zlatova, přidáme kořenovou zeleninu, zarestujeme, přidáme sůl, cukr a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a lžíci plnotučné hořčice.

  2. Vedle na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme malinko usmažit a dáme na ni osolené a opepřené maso. Z obou stran orestujeme a maso i se šťávou dáme k zelenině. Dusíme do měkka asi 2 hodiny.

  3. Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple, např. v alobalu. Zeleninu nalijeme do mixéru, rozmixujeme, vlijeme zpět do hrnce, přilijeme 250 ml sladké smetany a provaříme.

  4. Nakonec přidáme lžíci zakysané smetany. Promícháme. Nepřidávam mouku, omáčka je už tak dost hustá. Takhle ji vařila moje babička.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!