Svíčková mojí babičky
Recepty, OmáčkySuroviny
- hovězí kýta, plec v celku (já měla teď silnější plátky)
- 2 střední cibule
- 5 mrkví
- 3 petržele
- půl menšího celeru
- máslo
- uzená slanina
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 3 bobkové listy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce zakysané smetany
Postup Svíčková mojí babičky
Postup přípravy receptu
-
Očistíme zeleninu. V hrnci na másle orestujeme cibuli do zlatova, přidáme kořenovou zeleninu, zarestujeme, přidáme sůl, cukr a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a lžíci plnotučné hořčice.
Vedle na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme malinko usmažit a dáme na ni osolené a opepřené maso. Z obou stran orestujeme a maso i se šťávou dáme k zelenině. Dusíme do měkka asi 2 hodiny.
Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple, např. v alobalu. Zeleninu nalijeme do mixéru, rozmixujeme, vlijeme zpět do hrnce, přilijeme 250 ml sladké smetany a provaříme.
Nakonec přidáme lžíci zakysané smetany. Promícháme. Nepřidávam mouku, omáčka je už tak dost hustá. Takhle ji vařila moje babička.