Švestkový závin s mandlemi (i DIA)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 170 g hladké mouky (dá se použít i jiná než pšeničná, třeba žitná nebo špaldová)
- 80 g másla pokojové teploty
- 80 g zakysané 15% smetany
- špetka soli
- Švestková náplň:
- švestkový kompot (pro diabetiky Dia kompot)
- 80 g jemně mletých mandlí (pro alergiky: místo mandlí přidejte rozdrobené sušenky)
- 1/2 ČL mleté skořice
Postup Švestkový závin s mandlemi (i DIA)
Postup přípravy receptu
-
Mouku, máslo, smetanu a sůl zpracujte v kompaktní těsto, zabalte do folie a nechte cca 1/2 hodiny odpočívat v lednici. Mezitím nechte okapat kompotované švestky, které potom smíchejte s mandlemi a skořicí.
Těsto z lednice vyválejte do obdélníku, poklaďte na něj švestky, zabalte, stlačte oba konce, aby švestky nevytékaly, dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a vložte do předehřáté trouby na 180 °C na asi 25 - 30 minut.