Švestkový koláč s vaječným koňakem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g vypeckovaných švestek
- 250 g másla
- 3 vejce
- 150 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml vaječného likéru
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g maizeny
- 1 prášek do pečiva
- špetka skořice
- případně mleté ořechy nebo mandle
Postup Švestkový koláč s vaječným koňakem
Postup přípravy receptu
-
Švestky vypeckujeme, odvážíme půl kila a nakrájíme je na menší kousky.
Zasypeme skořicí, pokapeme lžící vaječného likéru a odložíme. Pokud máme rádi, přidáme asi 4 lžíce mletých vlašských ořechů nebo mandlí (nemusí být).
Změklé máslo vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem a do pěny přidáváme vejce, která zašleháváme jedno po druhém.
Mouku smícháme s maizenou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs střídavě s vaječným likérem přidáváme do těsta a současně prošleháváme.
Kulatou dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Nalijeme polovinu těsta, povrch uhladíme a do středu rozprostřeme nasekané švestky tak, aby končily cca centimetr od okraje.
Zakryjeme zbylou částí těsta a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme asi 60 minut a propečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle. Pokud na ní ulpí trošku nepropečeného těsta, pečeme o 5 minut déle.
Upečený koláč necháme vychladnout ve formě a jakmile to je možné, formu odepneme a odstraníme.
Dobře chutná samotný, ještě lépe s kopečkem ušlehané smetany, sypané skořicí.