Švestkový koláč s vaječným koňakem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g vypeckovaných švestek
250 g másla
3 vejce
150 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
100 ml vaječného likéru
250 g polohrubé mouky
100 g maizeny
1 prášek do pečiva
špetka skořice
případně mleté ořechy nebo mandle

Postup přípravy receptu

  1. Švestky vypeckujeme, odvážíme půl kila a nakrájíme je na menší kousky.

  2. Zasypeme skořicí, pokapeme lžící vaječného likéru a odložíme. Pokud máme rádi, přidáme asi 4 lžíce mletých vlašských ořechů nebo mandlí (nemusí být).

  3. Změklé máslo vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem a do pěny přidáváme vejce, která zašleháváme jedno po druhém.

  4. Mouku smícháme s maizenou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs střídavě s vaječným likérem přidáváme do těsta a současně prošleháváme.

  5. Kulatou dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

  6. Nalijeme polovinu těsta, povrch uhladíme a do středu rozprostřeme nasekané švestky tak, aby končily cca centimetr od okraje.

  7. Zakryjeme zbylou částí těsta a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme asi 60 minut a propečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle. Pokud na ní ulpí trošku nepropečeného těsta, pečeme o 5 minut déle.

  8. Upečený koláč necháme vychladnout ve formě a jakmile to je možné, formu odepneme a odstraníme.

  9. Dobře chutná samotný, ještě lépe s kopečkem ušlehané smetany, sypané skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!