Svačinová fazolová polévka ze „Šlajfu“

Recepty, Polévky

Suroviny

150 g červené fazole
100 g sušené houby
1 ks cibule
2 ks malá mrkev
1 ks malá petržel
1/4 ks celer
1/8 hlávky kapusta
1 ks jarní cibulka
2 stroužky česnek
150 g domácí uzený bok
150 g domácí zvěřinová (papriková) klobása
1 lžička drcený kmín
1/2 lžičky mleté nové koření
1 ks bobkový list
1 lžička majoránka
1/2 lžičky pepř
Sádlo
Sůl
150 ml zakysaná smetana
2 lžíce hladká mouka
3 l hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci nechám rozpálit lžíci sádla. Na sádlo vsypu na kostky nakrájený bok a zarestuji jej.

  2. Pak přisypu na kostky nakrájenou klobásu. Přidám nové koření a bobkový list a nechám 3 minuty smažit a pak přidám na drobno nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu. Prudce osmažím.

  3. Nasypu namočené, okapané a překrájené houby. Okmínuji a osolím a opět nechám krátce zarestovat.

  4. Pak vše zasypu hladkou moukou a nechám za neustálého míchání prosmažit.

  5. Cca po 3 minutách vliji do hrnce fazole i se zbytkem vody, ve které fazole přes noc bobtnaly a zaliji vývarem.

  6. Míchám polévku než přijde do varu a pak na mírném ohni vařím cca 1 hodinu než fazole změknou.

  7. Do kysané smetany nasypu lžíci mouky, rozmíchám a pak zavrtím“ do polévky, přisypu majoránku a přivedu zpět do varu.

  8. Nechám ještě asi 20 minut vařit, případně dochutím solí a pepřem, vyndám bobkový list a pak podávám zdobené petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!