Sushi s čerstvým lososem naloženým v soli

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

hrnek sushi rýže
2 hrnky vody
2 lžíce rýžového octa
1 lžíce cukru
1/2 lžíce soli
Wasabi
okurek
nakládaný zázvor
300 g filé z čerstvého lososa
200 g hrubé mořské soli
lžíce cukru
mořské řasy (sushi nori)
bambusová rohož
potravinářská folie

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve začneme lososem. Omytého a osušeného lososa dáme do misky a zasypeme solí smíchanou s cukrem. Pořádně sůl přitlačíme (musí to být kompletně zasypané) a dáme na 24 hodin do lednice.

  2. Druhý den lososa opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme rýži, vícekrát ji propláchneme. Vaříme bez soli až voda vsákne do rýže cca 15-20 minut.

  3. Po uvaření necháme rýži pod pokličkou ještě 10 minut odpočinout. Ocet, sůl a cukr smícháme, necháme rozpustit a vmícháme do rýže.

  4. Nachystáme řasu a nakrájeného lososa na proužky. Z okurky nakrájíme delší pásky, ze kterých vykrojíme měkký střed. Nachystáme podložku na to folií a řasu.

  5. Rýži roztáhneme mokrýma rukama po řase. Do středo natřeme proužek Wasabi, na to lososa, okurek a kousky zázvoru. Pomocí podložky pevně srolujene a dáme vychladit. Krájíme asi na 6 kousku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!