Sushi s čerstvým lososem naloženým v soli
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- hrnek sushi rýže
- 2 hrnky vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžíce soli
- Wasabi
- okurek
- nakládaný zázvor
- 300 g filé z čerstvého lososa
- 200 g hrubé mořské soli
- lžíce cukru
- mořské řasy (sushi nori)
- bambusová rohož
- potravinářská folie
Postup Sushi s čerstvým lososem naloženým v soli
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve začneme lososem. Omytého a osušeného lososa dáme do misky a zasypeme solí smíchanou s cukrem. Pořádně sůl přitlačíme (musí to být kompletně zasypané) a dáme na 24 hodin do lednice.
Druhý den lososa opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme rýži, vícekrát ji propláchneme. Vaříme bez soli až voda vsákne do rýže cca 15-20 minut.
Po uvaření necháme rýži pod pokličkou ještě 10 minut odpočinout. Ocet, sůl a cukr smícháme, necháme rozpustit a vmícháme do rýže.
Nachystáme řasu a nakrájeného lososa na proužky. Z okurky nakrájíme delší pásky, ze kterých vykrojíme měkký střed. Nachystáme podložku na to folií a řasu.
Rýži roztáhneme mokrýma rukama po řase. Do středo natřeme proužek Wasabi, na to lososa, okurek a kousky zázvoru. Pomocí podložky pevně srolujene a dáme vychladit. Krájíme asi na 6 kousku.