Sušené švestky (v troubě)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

cca 1 - 1,5 kg dobře vyzrálých švestek

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme v teplé vodě a osušíme. Opatrně vypeckujeme (natrhneme co nejméně a prstem vytáhneme pecku). Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet.

  2. Po 4 hodinách sušení plech vyndáme, necháme vychladnout a opět je dáme sušit do trouby a to na 65°C.

  3. Po 3,5 hodinách horké švestky porosíme studenou vodou. Budou potom černé a pěkně lesklé a necháme ještě 1/2 hodiny dosušit. Správně usušené švestky jsou pružné až kašovité, ale při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!