Jablečný koláč s karamelem

Recepty, Moučníky

Suroviny

600 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400 g másla-(Hery)
2 vejce
Náplň:
Cca 6 větších jablek
šťáva ze 2 citrónů
100 g krupicového cukru
1 lžíce másla
100 g rozinek
100 g špalíčků mandlí
100 ml smetany- i trochu víc
2 sáčky vanilkového pudinku
špetka skořice
máslo na vymaštění pekáče

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, prášku do pečiva a obou druhů cukru, másla a vajec připravíme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočinout do lednice tak na 1 hodinu.

  2. Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a zakápneme citronovou šťávou ze 2 citrónů. Cukr v hrnci utavíme na světlý karamel. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Vmícháme jablka, rozinky a mandle. Vše zalijeme smetanou a krátce podusíme. Nakonec vmícháme pudink rozmíchaný ve 250 ml vody. Minutu povaříme, dochutíme skořicí a směs odstavíme.

  3. Zhruba z poloviny těsta uválíme plát a vyložíme jim vymazaný pekáček. Propícháme vidličkou a v troubě při 180 stupních asi 10 minut předpečeme.

  4. Na předpečené těsto rozprostřeme teplou jablečnou náplň. Ze zbylého těsta vytvarujeme proužky a na koláč z nich vytvoříme mřížku. Dopékáme při 170 stupních asi 45 minut


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!