Jablečný koláč s karamelem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 600 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 400 g másla-(Hery)
- 2 vejce
- Náplň:
- Cca 6 větších jablek
- šťáva ze 2 citrónů
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíce másla
- 100 g rozinek
- 100 g špalíčků mandlí
- 100 ml smetany- i trochu víc
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- špetka skořice
- máslo na vymaštění pekáče
Postup Jablečný koláč s karamelem
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, prášku do pečiva a obou druhů cukru, másla a vajec připravíme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočinout do lednice tak na 1 hodinu.
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a zakápneme citronovou šťávou ze 2 citrónů. Cukr v hrnci utavíme na světlý karamel. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Vmícháme jablka, rozinky a mandle. Vše zalijeme smetanou a krátce podusíme. Nakonec vmícháme pudink rozmíchaný ve 250 ml vody. Minutu povaříme, dochutíme skořicí a směs odstavíme.
Zhruba z poloviny těsta uválíme plát a vyložíme jim vymazaný pekáček. Propícháme vidličkou a v troubě při 180 stupních asi 10 minut předpečeme.
Na předpečené těsto rozprostřeme teplou jablečnou náplň. Ze zbylého těsta vytvarujeme proužky a na koláč z nich vytvoříme mřížku. Dopékáme při 170 stupních asi 45 minut