Šumperské vejce na 2 způsoby
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 700-800 g mletého masa
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce Solamylu
- špetku mletého pepře
- špetku mletého kmínu
- 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- pár kapek sójové omáčky
- sůl
- trochu strouhanky na zahuštění
- Náplň:
- 4 vejce uvařená
- 1/2 cibule
- 1-2 kyselé okurky
- 4-8 plátků šunky nebo anglická slanina
- kousek červené papriky
- hořčice na potření nebo tuková blána
- olej nebo sádlo
Postup Šumperské vejce na 2 způsoby
Postup přípravy receptu
-
Maso, vejce, hořčici, solamyl a koření dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Na mikroténový sáček potřený vodou z připraveného masa uděláme větší placky. Doprostřed dáme náplň ze salámu, okurky, papriky, cibule a vajíčka.
Dobře spojíme k sobě a dáme na pekáč vymazaný troškou oleje nebo sádla. Povrch koulí potřeme hořčicí. Podlijeme troškou vody a na 180-190°C upečeme. Během pečení poléváme výpekem a podlijeme trochou vody, pokud se vypařila. Podáváme s bramborem.
Vejce s tukovou blánou: postup na přípravu i pečení stejný, jenom koule nepotíráme na povrchu hořčicí, ale zabalíme do blány.