Sumeček v tempuře s barevným salátem
Recepty, RybySuroviny
- 400 g afrického sumečka
- sůl
- pepř
- 200 ml ledové vody
- 100 g hladké mouky
- 1 lžíci kukuřičné mouky
- olej na smažení
- Barevný bramborový salát s řepou:
- 600 g vařených brambor
- 2 vařené červené řepy
- 3 rajčata
- 2 jarní cibulky
- 100 g zelených oliv (plněných česnekem)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- bílý vinný ocet nebo bílý balsamiko ocet podle chuti
- sůl
- pepř
Postup Sumeček v tempuře s barevným salátem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme salát. Spaříme naříznutá rajčata, po chvíli je zchladíme, oloupeme, odstraníme vnitřek. Oloupané vychladlé brambory i červenou řepu nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Dužinu rajčat nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do misky.
Cibulky i olivy nakrájíme na kolečka, přidáme k ostatnímu a lehce promícháme. Olej, ocet, sůl a pepř dáváme podle chuti, promícháme metličkou, přidáme prolisovaný česnek, nalijeme na salát a necháme v chladu, než uděláme rybu.
Sumečka nakrájíme na proužky asi 1,5 cm široké, osolíme a opepříme. Voda na tempuru musí být ledová (dáme předem misku s vodou do mrazáku) a můžeme přidat i kostku ledu. Vidličkou do vody krátce zašleháme obě mouky - těstíčko nemusí být úplně hladké, hrudky nevadí, konzistence je jako na palačinky.
Rozpálíme malou hlubší pánev s dostatečným množstvím oleje. Kousky ryby namáčíme v tempuře (těstíčku) po 3-4 ks a ihned vkládáme do rozpáleného oleje. Vyndáváme kleštičkami na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. Vždy necháme opět rozpálit olej, díky ledové vodě se pak tempura pěkně nafoukne. Podáváme se salátem, ale můžeme jen s bramborem nebo kaší.