Stromboli, aneb horká kapsa
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžic olivového oleje
- 1/4 hrnku mléka (vlažného)
- 3/4 hrnku vody (vlažné)
- 1 lžička soli
- 1,5 lžička sušeného droždí
- na špičku nože cukru
- na náplň:
- 10 dkg měkké klobásy (na plátky)
- 10 dkg šunky
- 6 plátků sýra
- 5 dkg parmazánu (strouhaného)
- 1 malý rajčatový protlak
- 1 lžíce kečupu
- 4 stroužky česneku (utřené se solí)
- bylinky:
- bazalka
- petrželka
- oregáno,
- koření na pizzu (pokud nejsou bylinky)
- 1 vejce (rozšlehané, na potření)
Postup Stromboli, aneb horká kapsa
Postup přípravy receptu
-
Do mléka zamícháme sušené droždí a cukr. Necháme v teple vzejít. Do DP dáme vodu, sůl, olej, mouku a nakonec oživlé droždí. Dáme program těsto.
Hotové vykynuté vyndáme na pomoučněný pečící papír, posypeme trochu mouku a pomocí válečku rozválíme na slabo. Pomáháme si poprašováním moukou, těsto je jemné.
Na rozválené těsto natřeme protlak, smíchaný s kečupem a utřeným česnekem. Posypeme bylinkami nebo kořením. Poklademe klobáskou, šunkou a sýrem a na závěr posypeme strouhaným parmazánem.
Pomocí pečícího papíru těsto opatrně přeložíme jako závin z jedné strany, přeloženou část povytahujeme a rozprostíráme. To samé i s druhou částí. Pomáháme si poprášením ruk moukou. Pokud je stromboli větší než váš plech, překrojte na půl.
Přeneste na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečete v troubě, vyhřáté na 200°C cca 20 minut. Záleží na troubě.