Štikozubec v bazalkovo-rajčatové peřince
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 4 podlouhlé filety ze štikozubce
- 5-10 dkg slaniny
- hrst lístků čerstvé bazalky nasekat nadrobno
- 1 větší rajče (bez slupky nakrájené na kostičky)
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková zarovnaná lžíce hladké mouky
- 100 ml mléka
- 250 ml 30% smetany
- 1/2 kostky zeleninového bujonu
- na dochucení trošku soli
- citronová šťáva (nemusí být)
Postup Štikozubec v bazalkovo-rajčatové peřince
Postup přípravy receptu
-
Rajče opláchneme, nařízneme nožíkem do kříže, dáme do misky, zalijeme vařící vodou, po minutě ochladíme studenou, slupku lehce stáhneme, rajče rozpůlíme a nakrájíme na kostičky.
Slaninu nakrájíme odhadem na 8 cm dlouhé a 1/2 cm široké proužky.
Rozmrazené plátky štikozubce dobře osušíme, ve dvou místech proti sobě propíchneme nožem dírky a ty protáhneme připravenou slaninou. Pokud nám kousek slaniny ještě zbylo, nakrájíme na menší kousky, dáme do hlubší pánve na 3 PL oleje lehce vyškvařit, pak přidáme plátky ryby protažené slaninou a necháme po 5 minutách z každé strany na silnějším plameni osmažit.
Takto osmaženou rybu dáme z pánvice stranou, do výpeku dáme na jednu minutu orestovat polovinu z nakrájené bazalky (hezky pustí aroma a chuť), přisypeme zarovnanou PL hladké mouky, zamícháme, trošku zarestujeme na mírném plameni-2 minutky, přilijeme mléko, smetanu, rozdrobíme polovinu zeleninového bujonu a promícháme.
Přidáme připravené nakrájené rajče, zbytek nakrájené bazalky, do toho všeho vložíme nazpět osmažené plátky rybky a necháme na mírném plameni 10 minut za občasného promíchání odspodu ještě provařit.
Kdo chce, tak podle své chuti může přisolit nebo dochutit citronovou šťávou. Já jsem nedávala už nic. Podáváme s bramborem.