Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 2 ks steaků z vysokého roštěnce, každý o výšce 2,5 cm
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce polosuchého vína
- 100 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička hrubě mletého pepře
- 200 ml smetany (30%)
- Sůl
- Pečená zelenina:
- 1 ks pórku
- 4 ks žampiónů
- 6 ks ředkvičky
- 1 ks žluté papriky
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z jednoho pomeranče
- čerstvé lístky šalvěje
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Pečená zelenina: Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Očištěný pórek nakrájejte na 10 cm špalíky a ty ještě příčně rozčtvrťte. Žampiony, ředkvičky nakrájejte na čtvrtky. Papriku zbavte semínek a pokrájejte na kusy. Vše nasypte do pekáčku předem vyloženého pečicím papírem a pokapejte olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte nasekané šalvějové lístky, osolte a opepřete. Pečte v troubě 20 minut.
Pánev se silným dnem dobře rozehřejte. Steak osušte, potřete ho po obou stranách olejem a osolte. Položte ho na pánev a grilujte 7 minut. Maso jedenkrát otočte a opět 7 minut grilujte. Takto bude připravené medium rare (středně propečené).
Steaky přesuňte na teplý talíř, přiklopte je obráceným nahřátým hrncem a nechte asi 15 minut odpočinout.
Nyní připravte omáčku. Do pánve vlijte víno a odvařte všechny přípečky. Přilijte vývar, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, pepř a smetanu a vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Steak přelijte omáčkou a podávejte s pečenou zeleninou.