Špenátovo-žampionové kostky
Recepty, PředkrmySuroviny
- Na piškotů:
- 6 vajec
- 6 PL oleje
- 3 PL zakysané smetany (zarovnání)
- 6 PL polohrubé mouky
- 3 KL prášku do pečiva
- 6 PL špenátu
- sůl
- Na nádivku:
- 250 g smetanového sýra
- 100 g fety nebo jiny sýr balkánského typu
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 konzerva žampionů cca 400 g
- sůl
- trochu vegety (dle vlastní chuti)
- 2 PL kopru
- 5 g Želatina
Postup Špenátovo-žampionové kostky
Postup přípravy receptu
-
Zltka naslahame s olejom, pridame spenatovy pretlak, preslahame.
Potom pridame smotanu, preslahame.
Vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a solou.
Bielka vyslahame na tuhu penu a opatrne vmiesame do zltkoveho zakladu.
Cesto vylejeme na papierom vylozeny plech (30x40cm). Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov cca 20 minut. Nesmie zhnednut, piskota musi ostat pekna zelena. Vyberieme z rury a nechame vychladnut.
Plnka: Syr rozdrvime v miske. Pridame smotanovy syr, nadrobno pokrajane sampinony, kopor. Podla potreby mozeme dochutit solou, bielym mletym korenim, prip. vegetou. Pridame 2 PL kyslej smotany. Vymiesame krem.
Zelatinu dame nabobnat s 1 PL vody a potom nahrejeme,ale nevarime. Energicky miesame, kym sa zelatina roztopi. Pridame do nej 1 PL smotany a dobre rozmiesame. Ak sa zelatina nechce rozpustit, mierne ju zahrejeme.
Tuto smotanovu zelatinu vmiesame do syrovo-sampinonovej plnky a dobre preslahame, aby sa zelatina rovnomerne rozmiesala v celej plnke. Pridanim tohoto maleho mnozstva zelatiny krem mierne stuhne a bude mat konzistenciu, pri ktorej plnka bude pekne medzi piskotami drzat tvar.
Piskotu orezeme po krajoch (zarovname kraje) a rozdelime po sirke na tri rovnake casti.
Na jednu cast natrieme polovicu plnky, prilozime druhy plat piskoty.
Natrieme druhu polovicu plnky a prikryjeme tretim platom piskoty.
Odlozime do chladnicky, najlepsie cez noc, ale stacia aj dve - tri hodiny. Je lepsie, ak dlhsie postoji, lepsie sa prepoja chute.
Pred podavanim mozeme dozdobit troskou majonezy, prip. kecupu a malou vetvickou cerstveho kopru.