Špenátovo (mangoldovo) - šunkový slaný koláč

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 listové těsto
500 g čerstvého špenátu nebo mangoldu
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
špetka muškátového oříšku
pažitka
200 g zakysané smetany
plátky šunky (může být i pěkná prorostlá slanina, množství podle chuti)
120 g strouhaného tvrdého sýra
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cesnak nakrájame najemno, pridáme špenát (mangold) a orestujeme na oleji, kým sa špenát nesparí. Osolíme a ochutíme korením a muškátovým orieškom.

  2. 2/3 kyslej smotany zmiešame s najemno nasekanou pažitkou. Ochutíme ju muškátovým orieškom.

  3. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik na stredne veľký plech, trocha nadvihneme okraje. Na cesto rozotrieme zvyšok smotany cca 1 cm od okraja. Na smotanu položíme plátky šunky. Na ňu rozložíme pripravený špenát. Špenát potrieme kyslou smotanou s pažitkou a posypeme syrom. Okraj cesta zahneme smerom hore a pritlačíme. Pečieme v rúre 20 – 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!