Špenátovo (mangoldovo) - šunkový slaný koláč
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 listové těsto
- 500 g čerstvého špenátu nebo mangoldu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- špetka muškátového oříšku
- pažitka
- 200 g zakysané smetany
- plátky šunky (může být i pěkná prorostlá slanina, množství podle chuti)
- 120 g strouhaného tvrdého sýra
- sůl
- pepř
Postup Špenátovo (mangoldovo) - šunkový slaný koláč
Postup přípravy receptu
-
Cesnak nakrájame najemno, pridáme špenát (mangold) a orestujeme na oleji, kým sa špenát nesparí. Osolíme a ochutíme korením a muškátovým orieškom.
2/3 kyslej smotany zmiešame s najemno nasekanou pažitkou. Ochutíme ju muškátovým orieškom.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik na stredne veľký plech, trocha nadvihneme okraje. Na cesto rozotrieme zvyšok smotany cca 1 cm od okraja. Na smotanu položíme plátky šunky. Na ňu rozložíme pripravený špenát. Špenát potrieme kyslou smotanou s pažitkou a posypeme syrom. Okraj cesta zahneme smerom hore a pritlačíme. Pečieme v rúre 20 – 25 minut.