Španělské ptáčky z vepřového

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na ptáčky
vepřová kýta(plátky)
anglická slanina
2 vejce
cibule
kyselá okurka
sůl
pepř
hořčice
nit nebo párátka
Omáčka:
špek
cibule
sádlo
tmavá jíška
voda
plnotučná hořčice
1/2 kostky Masoxu

Postup přípravy receptu

  1. Maso řádně rozklepeme, osolíme a opepříme.

  2. Z jedné strany pomažeme hořčicí (plnotučnou nebo dijon- záleží na Vaší chuti) a poklademe 1/4 vařeného vajíčka, kouskem okurky, plátkem cibule a špalíčkem anglické slaniny.

  3. Zabalíme a zajistíme (zde to je o nervy- vepřové je nízké a nádivka se tváří, jako by se tam v životě neměla vejít, ale vše se spraví, až se maso tepelnou úpravou scvrkne- proto používám raději nit než párátka).

  4. Druhou cibuli (a zbytek první) nakrájíme na drobno, v hrnci necháme rozehřát 2 lžíce sádla, zpěníme na něm cibulku a pokrájený špek a hned vkládáme ptáčky, lehce osmažíme, aby se maso zatáhlo a zalijeme vodou tak, aby byla do poloviny ptáčků (vychází mi to asi 1200 ml).

  5. Do budoucí omáčka přidáme ještě lžíci hořčice, Masox a necháme asi 30-45 minut vařit.

  6. Poté vyjmeme ptáčky a omáčku rozmixujeme do hladka.

  7. Zahustíme tmavou instantní jíškou, popř. dochutíme (už více ale nesolím, jak Masox, tak špek jsou dost slané sami o sobě, ale záleží na Vaší chuti).

  8. Mezitím rozmotáme nebo odpárátkujeme zchladlé ptáčky a vložíme zpátky do hotové omáčky. Necháme chvíli prohřát a podáváme s rýží nebo knedlíčkem:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!