Španělské ptáčky z vepřového
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na ptáčky
- vepřová kýta(plátky)
- anglická slanina
- 2 vejce
- cibule
- kyselá okurka
- sůl
- pepř
- hořčice
- nit nebo párátka
- Omáčka:
- špek
- cibule
- sádlo
- tmavá jíška
- voda
- plnotučná hořčice
- 1/2 kostky Masoxu
Postup Španělské ptáčky z vepřového
Postup přípravy receptu
-
Maso řádně rozklepeme, osolíme a opepříme.
Z jedné strany pomažeme hořčicí (plnotučnou nebo dijon- záleží na Vaší chuti) a poklademe 1/4 vařeného vajíčka, kouskem okurky, plátkem cibule a špalíčkem anglické slaniny.
Zabalíme a zajistíme (zde to je o nervy- vepřové je nízké a nádivka se tváří, jako by se tam v životě neměla vejít, ale vše se spraví, až se maso tepelnou úpravou scvrkne- proto používám raději nit než párátka).
Druhou cibuli (a zbytek první) nakrájíme na drobno, v hrnci necháme rozehřát 2 lžíce sádla, zpěníme na něm cibulku a pokrájený špek a hned vkládáme ptáčky, lehce osmažíme, aby se maso zatáhlo a zalijeme vodou tak, aby byla do poloviny ptáčků (vychází mi to asi 1200 ml).
Do budoucí omáčka přidáme ještě lžíci hořčice, Masox a necháme asi 30-45 minut vařit.
Poté vyjmeme ptáčky a omáčku rozmixujeme do hladka.
Zahustíme tmavou instantní jíškou, popř. dochutíme (už více ale nesolím, jak Masox, tak špek jsou dost slané sami o sobě, ale záleží na Vaší chuti).
Mezitím rozmotáme nebo odpárátkujeme zchladlé ptáčky a vložíme zpátky do hotové omáčky. Necháme chvíli prohřát a podáváme s rýží nebo knedlíčkem:-)