Špaldový mazanec s rozinkami a mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
600 g hladké špaldové mouky
1 balíček sušeného droždí
95 g třtinového cukru
30 g vanilkového cukru (já dávám fruktózový s vanilkou)
špetka soli
4 žloutky
150 g másla
300 ml vlažného mléka
citronová kůra z 1 citronu
75 g rozinek namočených v rumu
100 g hrubě mletých loupaných mandlí
1 vejce na potření
2 hrsti mandlových lupínků na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké suroviny (vyjma soli) smícháme dohromady a zalijeme vlažným mlékem. Necháme 10 minut odležet. Poté přidáme rozehřáté máslo, žloutky, kůru z citronu, rozinky, mandle a špetku soli. Vše důkladně propracujeme a dáme cca na hodinu vykynout na teplé místo.

  2. Pak uděláme z těsta 2 bochánky, které necháme ještě na plechu cca 15 min. nakynout. Poté na nich uděláme křížek, pomašlujeme mlékem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca 30-35 min. při 175 stupních (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!