Špaldový mazanec s rozinkami a mandlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 600 g hladké špaldové mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 95 g třtinového cukru
- 30 g vanilkového cukru (já dávám fruktózový s vanilkou)
- špetka soli
- 4 žloutky
- 150 g másla
- 300 ml vlažného mléka
- citronová kůra z 1 citronu
- 75 g rozinek namočených v rumu
- 100 g hrubě mletých loupaných mandlí
- 1 vejce na potření
- 2 hrsti mandlových lupínků na posypání
Postup Špaldový mazanec s rozinkami a mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké suroviny (vyjma soli) smícháme dohromady a zalijeme vlažným mlékem. Necháme 10 minut odležet. Poté přidáme rozehřáté máslo, žloutky, kůru z citronu, rozinky, mandle a špetku soli. Vše důkladně propracujeme a dáme cca na hodinu vykynout na teplé místo.
Pak uděláme z těsta 2 bochánky, které necháme ještě na plechu cca 15 min. nakynout. Poté na nich uděláme křížek, pomašlujeme mlékem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca 30-35 min. při 175 stupních (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).