Špagetová dýně s rajčatovo-smetanovou omáčkou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 špagetová dýně
- olej
- 1 malá cibule
- 750 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 500 ml rajčatové passaty (husté pyré)
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- 1,5 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
- 100 ml (rostlinné) smetany
- cukr
Postup Špagetová dýně s rajčatovo-smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Špagetovou dýni přepůlíme, zbavíme semínek a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme doměkka (záleží na velikosti a stáří dýně, trvá to 20-40 minut). Upečenou dýni pomocí vidličky vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí.
Na troše oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme ji vývarem, přidáme passatu a bobkový list, osolíme a opepříme. Prováříme asi 10 minut, poté vyjmeme bobkový list a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Za stálého míchání ještě 5 minut povaříme.
Na závěr vmícháme smetanu a dochutíme podle potřeby solí a cukrem. Hotovou omáčkou přelijeme dýňové špagety a ozdobíme zelenými bylinkami.