Smetanové topinky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- ½ bílé veky
- 1 PL másla
- 3 vejce
- 250 ml smetany
- 1 KL citronové kůry
- 2 PL cukru moučky
- 1 PL hladké mouky
- 1 dámská hrst pomletých oloupaných mandlí
Postup Smetanové topinky
Postup přípravy receptu
-
Veku pokrájím na pavézky cca půl cm, raději o málo víc. Detailisté odměří šuplerou 0,725 cm na výšku pavézky. Na másle opeču z obou stran. Dietáři opečou na toustovači. Vložím do pekáčku či zapékací misky. 1 celé vejce a dva žloutky rozšmrdlám ve smetaně, pomaličku přidám mouku, citronovou kůru a lžíci cukru.
Náročnější mohou přidat vanilkový místo moučky. Pomleté mandle, starostlivě prošmrdlám, zaliji tím topinky. Z dvou bílků a lžíce cukru utluču sníh. Vše elegantně překryji a vložím do trouby vyhřáté na 160 Celsiových. Počkám, až mi povrch hezky získá ruměnec. A snídání či večeření se může podávat.