Smažené tvarůžky se sušenými švestkami a se smetanovými bramborovými lupínky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

9 tvarůžků
9 plátků cikánského šálu (dlouhé tenké řezy)
9 sušených švestek (vypeckovaných a otevřených na placku velikosti tvarůžku)
8 lžic Provensálského koření
10 lžic hladké mouky
4 - 5 vajec
strouhanka na dvojí obalení tvarůžků
smetanové bramborové lupínky
750 g malých brambor
sůl
1 - 2 lžičky mletého kmínu
2 - 3 lžíce oleje
2 - 3 lžíce smetany 33%
asi 5 ředkviček
dvě hrsti jemně posekané petrželové natě
dvě hrsti cibulové natě - krájené šikmými řezy
zelenina na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Tvarůžek obalíme v provensálské směsi koření, přilepíme k němu z jedné strany sušenou švestku, zabalíme do plátku cikánského šálu, pak ze všech stran důkladně obalíme hladkou moukou, namočíme do rozšlehaných vajec a trojbal dokončíme ve strouhance. Pak znovu namočíme do vajec a ještě jednou obalíme ve strouhance.

  2. Těsně před smažením a vložením do pánve s rozpáleným tukem tvarůžky ještě jednou na sucho obalíme strouhankou, aby nebyly vlhké.

  3. Na talíř dáme smetanové bramborové lupínky. Brambory nastrouháme na tenké dukátky na kuchyňském struhadle V-systému nebo kruhadlem v robotu. Pak je povaříme v páře (buďto v parní troubě nebo v parním patrovém hrnci) do poloměkka.

  4. Pak lupínky rozprostřeme na pečící plech, osolíme, přesypeme mletým kmínem, přelijeme několika lžícemi oleje a promícháme. Dáme do trouby (220°C) a pečeme asi 10 - 15 minut. Pak je pokapeme 2 - 3 lžícemi smetany 33%. Zapečeme do křupava nebo podle chuti a libosti.

  5. Po vytažení z trouby lupínky bramborové promícháme s lupínky z asi 5-ti ředkviček, dvěma hrstmi jemně posekané petrželové natě a dvěma hrstmi cibulové natě, krájené šikmými řezy. Talíř ozdobíme tím, co nám chutná, nebo co je po ruce a hodí se k tvarůžkům - já dal žlutou papriku a kolečka cibule. Jako top můžete ještě použít (pokud nehubnete s dietou) nějakou tatarskou omáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!