Smažené sýrové dukátky - rychlovka

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

4 bílky
125 g sýru eidam
špetka černého mletého pepře
špetka soli
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Větší masopustní bleskovku“ si snad už opravdu ani nelze představit! Budete potřebovat jen dvě základní ingredience, nepočítáme-li špetku soli s černým mletým pepřem. Ovšem pozor, ani vajíčka nepoužijete celá! V tomto případě se uplatní jen oddělené bílky, takže při přípravě této dobroty zužitkujete vše, co vám třeba zbylo po předchozím sladkém pečení, kde naopak bývají zapotřebí ponejvíce žloutky. A protože návštěvám se často podstrojuje právě sladké, naservírujte jim ještě před moučníkem tyto nadýchané sýrové dukáty.

  2. Vmíchat do tuhého sněhu z bílků jemně strouhaný eidam, vzniklou hmotu jen mírně osolit (slaná chuť sýra zpravidla vystoupí do popředí), okořenit mletým pepřem a hned z ní smažit v rozehřátém tuku na pánvi stejně velké kousky nabírané kávovou lžičkou… to je opravdu snadné, rychlé a chuťově překvapivé!

  3. Obalovat tyto medailonky netřeba, zlatavý kabátek získají tak jako tak. A výsledek? Ochutnejte je sami, popsat se to ani nedá. A zjistíte, že tyto nadýchané dukátky se dají doslova hltat samotné a teplé bez přílohy. A pokud už se pro nějakou rozhodnete, potom sáhněte po čerstvém chlebu.

  4. A co víc, výborné jsou i za studena, uchovají si totiž nadýchanou mechovitou strukturu. Podávat je potom můžete s bílým i červeným vínem, nejlépe opět samotné.

  5. JAK NA TO:

  6. Z bílků ušlehejte pevný sníh, osolte ho a zvolna do něj vmíchejte jemně nastrouhaný eidam.

  7. Hmotu okořeňte mletým černým pepřem a opět lehce promíchejte.

  8. Lžičkou nabírejte z pěnovitého těstíčka stejně velké kousky, druhou lžičkou upravujte jejich tvar a vkládejte je opatrně do rozpáleného tuku v pánvi, kde výrazně nabudou a získají tvar koleček.

  9. Smaží se dozlatova po obou stranách a samozřejmě se ihned vyjmutí z pánve zbaví přebytečného tuku papírovou utěrkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!