Smažené býčí koule
Recepty, Hovězí masoPostup Smažené býčí koule
Postup přípravy receptu
-
Přinesené býčí koule si pořádně opláchneme a odřízneme všechny cancoury. Jí se pouze to pevné, neboli varle, jakékoliv měkké žlázičky, žilky, kusy tuku atd. jsou nepoužitelné. Varle spaříme a sloupneme z něj blánu. Spařování možná budeme muset opakovat dvakrát, protože na vrchu je jen jemná blanka, spodní je pevně přichycená a dolů ji dostaneme jen s pomocí nože - opatrně naříznout a pak stahovat pokud možno bez poškození masa. Když je koule ideálně oloupaná, měla by být narůžovělá, masová a na omak mírně drsná (viz foto z postupu, kde je plně sloupnutý plátek a vedle koule s ještě nestaženou hlavní, nejpevnější, blánou).
Oloupané varle nakrájíme na tenké plátky a ty pořádně opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme.
Do talířků si připravíme hladkou mouku, rozkvedlané vajíčko a strouhanku, na pánvi si začneme rozpalovat olej. Plátky z jedné strany jemně osolíme, z obou opepříme čerstvě nadrceným pepřem a obalíme v klasickém trojobalu, čili nejdříve mouka, pak vejce a na konec strouhanka (pokud máme rádi křupavější větší vrstvu, proces opakujeme).
Smažíme na hodně rozpáleném tuku z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo jen tak či s libovolným salátem.