Šlehačkový táč s rebarborou a jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg hladké mouky
20 dkg cukru krupice
1 PL vanilkového cukru - mám svůj
(cukr + vanil. lusk ve skleničce)
1 KL citronové kůry
1 KL soli
3 žloutky
200 ml smetany ke šlehání 31-33%
10 dkg másla
1 PL dobrého sádla
0,5 dl oleje -olivový ne
6 dkg droždí - zde Fala
300 ml mléka (dle savosti mouky)
2 PL rumu
Náplň:
rebarbora, jablka, cukr krupice
Drobenka:
30 dkg polohrubé mouky
15 dkg třtinového cukru
10 dkg másla (nerozpouštím !)
1 PL voňavého sádla
1 PL vanilkového cukru
2 KL skořice

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka se lžičkou cukru dáme zmladit droždí. Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vše promícháme. Do části mouky dáme lžičku soli, aby nepřišla do styku s droždím. Jakmile droždí zvětší svůj objem, uprostřed mísy uděláme důlek a vylijeme ho i s mlékem dovnitř. Jemně poprášíme moukou a necháme ho déle pracovat. Ve zbývajícím mléku rozpustíme máslo, sádlo, přidáme olej, rum, smetanu, rozšlehané žloutky, vše by to mělo být jen mírně teplé a tímto začneme zadělávat těsto. Přiléváme opatrně, vždy je lepší mléko přilít než přelít. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí mísy, přikryjeme čistou utěrkou a pokud není teplo, dávám ho do trouby, vyhřáté na 50 stupňů. Během kynutí ho asi 3x ještě propracujeme, až se na něm dělají puchýřky. Na vypracování těsta hodně záleží.

  2. Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na slabé plátky, jablka omyjeme, rozkrojíme, vyndáme jadřince a překrájíme na čtvrtky nebo osminky, podle velkosti, aby se později dobře strouhala na větší slzičky.

  3. Drobenku zpracujeme tak, že vše dáme do vyšší nádoby nebo misky a rozmícháme ji metlami el. mixéru, dokud není pěkně sypká.

  4. Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 4 díly. Plechy vymastíme slabou vrstvou dobrého sádla a přímo na plechu malým válečkem na něm těsto slabě rozválíme. Po rozválení vždy každý plech dáme ještě nakynout do mírně vyhřáté trouby. Tento krok se mi velmi osvědčil. Na nakynuté těsto navrstvíme rebarboru, promíchanou s jablky, ale vždy jen na ten plech, který budeme péci. I když jsme rebarboru zjemnili jablky, přesto vše ještě osladíme cukrem krupicí, posypeme drobenkou a do vyhřáté trouby na 180 stupňů dáme péci do zezlátnutí okrajů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!