Slavnostní čokoládový dort s ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g cukru krupice
- 120 g másla
- 2 vejce
- 120 g tmavé čokolády
- 350 g polohrubé mouky
- 120 ml smetany 33%
- 250 ml vody
- Ovocné želé:
- 700 g mraženého ovoce (lesní směs)
- 50 g cukru krupice
- 2 pytlíky (20g) červeného dortového želé
- Krém:
- 400 ml smetany 33%
- 300 g bílé čokolády
- 120 g másla
- Přízdoby:
- ovoce (jahoda, maliny, borůvky)
- čiré dortové želé
- čokoládová poleva
- čokoládové trubičky
Postup Slavnostní čokoládový dort s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme čokoládový korpus. Žloutky, cukr a povolené máslo vyšleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, vodu i smetanu a opět pořádně prošleháme. Vedle si připravíme sníh z bílků a pomalu vmícháme do připravené směsi. Těsto nalijeme formy (průměr 26 cm), pečeme ve vyhřáté troubě cca 45 min na 180 °C.
Necháme pořádně vychladnout. Klidně do druhého dne.
Čokoládu, máslo a smetanu rozpustíme ve vodní lázni a mícháme dostatečně dlouho, aby se všechno spojilo v hladký krém. Necháme chvilku vychladnout, uložíme na cca 20 min do mrazáku a vrhneme se na ovocnou vrstvu.
Mražené ovoce ohřejeme s cukrem na teplotu varu a smícháme s dortovým želé dle návodu na pytlíku.Nedávejte cukru moc, je lepší nakyslá chuť, ostatní vrstvy jsou dost čokoládové. Necháme trochu zchladnout (cca 2 min). Dortový korpus rozdělíme na dvě patra. Položíme obě půlky na talíř s pečícím papírem řeznou stranou navrch. Naneseme na ně ovocné želé a necháme ztuhnout. Mezitím si doděláme krém.
Nelekejte se, když je krém po vyjmutí z mrazáku stále tekutý. Krém vyšleháme šlehačem do tuha (pokud se v něm udělají hrudky a je moc tuhý, stačí to dát zas na minutku do mikrovlnky a trochu rozehřát). Naneseme na ovocnou vrstvu, nandáme patra na sebe a natřeme krém po obvodu. Na něj za čerstva po obvodu nalepíme čokoládové trubičky. Čerstvé ovoce obalíme v čirém želé (déle to vydrží) a poklademe navrch. Z čokoládové polevy můžeme vyvořit ozdoby na pečícím papíru, ze kterého se po ztuhnutí snadno sloupnou. Ještě ovázat mašličkou a je hotovo.