Slaný koláč z řapíkatého celeru, bez lepku, s proteiny, pro vegany
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 100 g sojové hrubé mouky
- 100 g kukuřičné hladké mouky
- 50 g pohankové mouky
- 100 g červené čočky
- 75 g jasmínové rýže
- 75 g červené rýže
- 1 lžíce hrachových vloček
- 1 lžíce jakékoliv sušené zeleniny
- 1 lžíce oleje dle zvyku
- 1 lžička oblíbeného octa
- kurkuma
- mletý zázvor
- 125 g semínek - chia, mák, sezam, slunečnice...
- 1 větší řapíkatý celer
Postup Slaný koláč z řapíkatého celeru, bez lepku, s proteiny, pro vegany
Postup přípravy receptu
-
Čočku, oba druhy rýže, hrachové vločky a sušenou zeleninu uvaříme v dvojnásobném množství osolené vody, do které přidáme lžičku oleje a na mírném ohni dusíme do vstřebání veškeré tekutiny a změknutí, trvá to cca 15-20 minut.
Celer nakrájíme na kostičky. Veškeré suroviny, koření, semínka a mouky smícháme v mixéru do jednotné hmoty. Pouze část celeru necháme stranou a vmícháme kostičky do hotového těsta.
Rozprostřeme na olejem vymazaný kulatý plech. Ozdobně přejedeme povrch vidličkou a posypeme semínky dle libosti.
Pečeme při 150°C cca 35 minut, teplotu snížíme a spíš jen sušíme. Koláč je výborný čerstvý teplý i studený druhý den.