Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g špaldové mouky
10 g sušeného droždí
180 ml vlažné vody
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta
4 červené cibule
4 vejce
50 ml mléka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a trochu cukru. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát. Po 10 minutách do kvásku vsypeme mouku, sůl a přidáme lžíci olivového oleje. Vypracujeme hladké těsto a vytvoříme bochánek.

  2. Ten necháme v míse, přikryjeme ji utěrkou a opět necháme cca 30 minut odpočinout. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku.

  3. Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme cibuli nakrájenou na plátky a necháme ji restovat. Jakmile začne cibule hnědnout, přidáme třtinový cukr, balzamikový krém a restujeme cca 5 minut, dokud nezačne cukr karamelizovat. Cibuli odstavíme z plotny

  4. Vykynuté těsto rukou vtlačíme do vymyzané koláčové formy a prsty vytvarujeme okraje. Na těsto rozprostřeme zkaramelizovanou cibuli.

  5. Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a vlijeme na koláč. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, cca 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!