Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g špaldové mouky
- 10 g sušeného droždí
- 180 ml vlažné vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta
- 4 červené cibule
- 4 vejce
- 50 ml mléka
- sůl
Postup Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a trochu cukru. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát. Po 10 minutách do kvásku vsypeme mouku, sůl a přidáme lžíci olivového oleje. Vypracujeme hladké těsto a vytvoříme bochánek.
Ten necháme v míse, přikryjeme ji utěrkou a opět necháme cca 30 minut odpočinout. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku.
Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme cibuli nakrájenou na plátky a necháme ji restovat. Jakmile začne cibule hnědnout, přidáme třtinový cukr, balzamikový krém a restujeme cca 5 minut, dokud nezačne cukr karamelizovat. Cibuli odstavíme z plotny
Vykynuté těsto rukou vtlačíme do vymyzané koláčové formy a prsty vytvarujeme okraje. Na těsto rozprostřeme zkaramelizovanou cibuli.
Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a vlijeme na koláč. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, cca 20 minut.