Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuřecí prso
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- cca 1 cm zázvoru
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 červené papriky
- ananas (cca 2-3 plátky, můžete použít i kompotovaný)
- 1/2 hrnku škrobu (kukuřičný, bramborový nebo nejlepší je tapiokový)
- 1 PL sójové omáčky
- sůl
- olej na smažení
- studená voda
- Omáčka:
- 1/2 hrnku kvalitního kečupu (kdo kečup z nějakého důvodu nepoužívá, dá rajčatovou passatu a o to více přisladí)
- 1/2 hrnku vody
- 2-3 PL třtinového cukru
- 2-3 PL jablečného octa
- 2 PL sójové omáčky
- + případně škrob na zahuštění
Postup Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso a ananas nakrájejte na kousky velikosti sousta, papriky na čtverečky cca 2x2 cm, cibuli na měsíčky a česnek se zázvorem posekejte najemno. Škrob rozmíchejte s trochou vody a sójovou omáčkou na hustší těstíčko (podobné jako lívancové) a vložte do něj osolené kousky masa. Důkladně je ve směsi obalte a nechte 15 minut odpočinout.
Připravte z uvedených surovin omáčku, důkladně ji promíchejte, případně dochuťte. Měla by být výrazně sladkokyselá. Kdo by připravoval z kompotovaného ananasu, může vodu zkombinovat se šťávou z kompotu.
V hlubší pánvi rozpalte větší množství oleje na smažení kousků kuřecího masa. Do druhé pánve nalijte oleje pouze cca 1 PL a orestujte na ní dokřupava kousky zeleniny, ananasu i s česnekem a zázvorem. Během té doby smažte kuřecí maso. Dávejte ho do oleje postupně, každý kousek zvlášť, ať se nepřilepí k sobě. Osmažte dozlatova ze všech stran a vyndávejte na papírovou utěrku, odsát přebytečný tuk. K orestované zelenině vlijte omáčku, prohřejte, dochuťte a vmíchejte kuřecí kousky. Maso nesmí v omáčce zůstat dlouho, jinak nebude křupavé a změkne. Takže podávejte ihned a s rýží.